احداث کارخانه با رویکرد افزایش شاخص در دسترس بودن تجهیزات

در دسترس پذیری تجهیزات با انتخاب روش صحیح طراحی و احداث کارخانه

طراحی و راه اندازی کارخانه با رویکرد بالابردن شاخص در دسترس بودن تجهیزات از عوامل سود دهی کارخانه است. توجه به این شاخص از ابتدای طراحی کارخانه در نظر گرفته میشود.

سود دهی کارخانه و شاخص در دسترس بودن تجهیزات

سود بالا یکی از اهداف صاحبان سرمایه در ایجاد کارخانه تولیدی است. سود بالا رابطه مستقیمی با تولید بیشتر دارد. تولید بیشتر نیز رابطه مستقیمی با کارکرد مستمر و بدون وقفه تجهیزات دارد. بدین ترتیب توقف های ناخواسته خط تولید کاهش می یابد. هنگامی که تجهیزات (در زمان برنامه ریزی شده برای تولید) بیشتر کار می کنند یعنی بیشتر تولید می کنند و طبیعتا درآمد بیشتری بدست می آید. به عبارت دیگر، بالا بودن میزان در دسترس بودن تجهیزات که با شاخص ضریب دسترسی مکانیکی یا Mechanical Availability شناخته می شود، منجر به سود بیشتر می گردد.

در دسترس پذیری تجهیزات با انتخاب روش صحیح طراحی و احداث کارخانه
در دسترس پذیری تجهیزات با انتخاب روش صحیح طراحی و احداث کارخانه

طراحی و راه اندازی کارخانه با رویکرد افزایش شاخص در دسترس بودن تجهیزات

شاخص در دسترس بودن تجهیزات به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ من جمله میزان خرابی یا زمان در دسترس نبودن  ماشین آلات و تجهیزات، آموزش ناکافی پرسنل و راهبری ناصحیح تجهیزات ، سیستم نگهداری و تعمیرات ناکارآمد، مواد اولیه نامرغوب ….

خرابی ماشین آلات و تجهیزات تولیدی بعنوان مهمترین عامل در تعیین شاخص Availability Mechanical شناخته می شود. میزان خرابی ماشین الات خط تولید رابطه مستقیمی با عوامل زیر دارد:

  • انتخاب صحیح ماشین آلات و تجهیزات خط تولید

در هنگام طراحی و راه اندازی کارخانه و انتخاب ماشین آلات و تجهیزات خط تولید بایستی بررسی دقیق و کارشناسانه ای صورت پذیرد. علاوه بر کنترل جزئیات فنی انواع گزینه ها، سابقه عملکرد تجهیزات فروخته شده قبلی (بصورت پرس و جو یا بازدید میدانی) نیز مورد بررسی دقیق قرار گیرد. لزوما پایینترین قیمت فروش، مناسبترین گزینه نیست.

  • انتخاب ظرفیت ماشین الات و تجهیزات کل خط

در زمان طراحی و راه اندازی کارخانه و تعیین ظرفیت تجهیزات، لازم است ظرفیت تولید هر تجهیز به کل تولید مورد انتظار خط تولید، نسبت قابل قبولی را داشته باشد. مثلا اگر کل خط تولید با ظرفیت 1500 تن در ساعت در نظر گرفته شده است، لازم است تک تک تجهیزات خط تولید نیز با ظرفیتی بالاتر (حدود 10 تا 20 درصد بالاتر) انتخاب شوند. با انتخاب صحیح، ضمن بالابردن درصد اطمینان، به دستگاه نیز فشار کمتری وارد و عمر دستگاه افزایش می یابد. از طرفی وقتی ظرفیت یکی از تجهیزات خیلی بالاتر از مقدار مطلوب انتخاب شود، علاوه بر صرف هزینه مازاد برای خرید تجهیز، با مصارف بالای آن تجهیز در دوران بهره برداری نیز مواجه می شویم (مصرف برق، گاز، …). تعیین میزان این ظرفیت اضافی برای هر تجهیز کاملا تخصصی بوده و توسط اهل فن تعیین می گردد.

  • چیدمان یا لی اوت صحیح ماشین آلات و تجهیزات خط تولید

یک چیدمان صحیح میتواند هم در کارآیی تجهیزات و هم در زمان تعمیر و نگهداری موثر باشد. چیدمان صحیح خط تولید، از عهده کسانی بر می آید که ضمن تجربه بالا، دارای اشراف کافی به مسائل عملیاتی دوران بهره برداری می باشند.

 

بر این اساس پیشنهاد میشود قبل از انتخاب هر تجهیزی برای خرید، به دوران بهره برداری و شاخص در دسترس بودن تجهیزات عمیقا فکر کنید و بجای شروع طراحی و راه اندازی کارخانه با فروشندگان تجهیزات، این کار را با طراحان مورد اعتماد استارت بزنید. مسائل پیچیده امروز ما، حاصل انتخاب های دیروزمان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + 8 =