در مذاکرات و تنظیم قرارداد خرید بیشتر به چه مواردی توجه کنیم؟
مقدماتی اول
شما مسئولیت تنظیم یک قرارداد خرید را بر عهده گرفته اید یا چند قدم عقب تر، میخواهید با یک فروشنده در خصوص خرید یا ساخت کالایی مذاکره کنید، چه نکات مهمی را باید در مذاکرات مرتبط با تنظیم قرارداد به آنها توجه بیشتری داشته باشید. با توجه به نکات زیادی که این موضوع در بر دارد، مطلب در قالب چندین پست ارائه می گردد. سعی میکنم مطالب را به ترتیبی که معمولا در قراردادها نگاشته میشود ذکر کنم.
طرف قرارداد
طرف قرارداد ممکن است حقیقی یا حقوقی باشد. در هر صورت تلاش کنید از سوابق او تحقیق کنید و به حدی از اطمینان برسید که مشخصات طرف صحیح باشد و اگر خوشنام نیست، حداقل بدنام نباشد. هر چقدر میزان پیش پرداخت یا Advance Payment بیشتر، تضامین یا Bond او بی اعتبارتر و عواقب ناشی از بدقولی طرف بیشتر باشد، این موضوع مهم تر خواهد بود. علی الخصوص مواقعی که با شخص حقیقی طرف هستید. سعی کنید اگر با شخص حقیقی قرارداد میبندید (علی الخصوص قرارداد ساخت که عموما زمانبر است)، یک نفر دیگر هم بعنوان تضمین کننده تعهدات ایشان، قرارداد و تضامین را امضا کند.
اگر طرف شما شخص حقوقی باشد، از طریق سایت استعلام روزنامه رسمی (ocr.rrk.ir)، نفرات دارای حق امضای ایشان را کنترل کنید. عموما آگهی نفرات دارای حق امضا اعتبار دو ساله دارد، اگر اعتبار گذشته بود، درخواست کنید صورتجلسه جدید و رسید تحویل صورتجلسه جدید به روزنامه رسمی را ارائه کنند.
حتما کپی اساسنامه ایشان را دریافت کنید و امضاء های زیر آن را با امضاء های تعهد آور شرکت کنترل کنید. دقت کنید، واژه “یا” و “و” بین نفرات امضا کننده اهمیت دارد.
در قسمت نشانی طرف، اگر نشانی دفتر ثبت شده با دفتر اصلی و همچنین کارگاه ساخت متفاوت است، سعی کنید همه آدرس ها را با قید کد پستی و تلفن ثابت و ذکر تیتر آن قید کنید. البته در متن قرارداد قسمت نشانی طرفین (در پست های بعدی مجددا اشاره خواهد شد)، نشانی مد نظر برای ارسال مکاتبات را مشخص کنید و در قسمت تحویل کالا نیز، اگر تحویل درب کارخانه باشد، محل تحویل را کاملا مشخص کنید.